Hvordan går det i New York? – Mit syn på situationen i The Big Apple

Hvordan går det i New York

Hvordan går det i New York? Det er et spørgsmål, jeg bliver stillet næsten dagligt. New York bliver jævnligt nævnt i nyhederne, men hvordan er det egentligt at være i byen? Hvordan er det at gå rundt i gaderne, og hvordan oplever newyorkerne pandemien? Jeg fortæller her om min egen oplevelse af New York i øjeblikket og lidt om den positive effekt på byen, som krisen faktisk også har haft.

New Yorks gader

Det varierer meget fra kvarter til kvarter, hvordan det føles at gå rundt i gaderne. Det er ikke alle steder, der er blevet lige hårdt ramt. Der er eksempelvis stadig ret mange folk i gaderne i Williamsburg i Brooklyn. Her føles bybilledet derfor ikke meget anderledes end inden pandemien. Andre kvarterer, såsom East Village, hvor mange studerende normalt bor, og hvor der er mange kontorer, er nærmest blevet forladt. Det smitter naturligvis af på restauranterne og butikkerne i de områder. De steder, der normalt er turistmagneter, er også ret øde. Times Square er en skygge af sig selv uden de store horder af turister. I nogle af butikkerne, såsom Disney Store, er kun halvdelen af butiksarealet åbent. Andre butikker, som normalt har åbent til sent om aftenen, har nu begrænsede åbningstider. Mange steder er der dog meget mere menneskefyldt og livligt i weekenden end på hverdage. Det gælder for eksempel ved seværdigheder og på hoteller, men også på restauranter og barer.

Mundbind i New York

Det er obligatorisk at bære mundbind alle steder, og 99% af befolkningen har mundbind på alle vegne, når de færdes i offentligheden. Altså har de også mundbind på i parken og på gaden, og endda som regel også på cykel eller hvis de løber. Det er uden tvivl resultatet af de ekstremt mange kampagner, der har promoveret brugen af mundbind, men newyorkerne er også pligtopfyldende og gør, hvad der forventes af dem.

Hvordan går det i New York - Mundbind Hvordan går det i New York - Mennesketomt Top of the Rock

Hvordan håndterer newyorkerne situationen?

Jeg synes, det er vigtigt at pointere, at der er forskel på situationen i New York og i USA som helhed. New York satte hårdt ind ved krisens start, hvilket sikrede en hurtig forbedring af tingenes tilstand, og man endte med at have den laveste smitte i hele USA. Desværre rammer anden bølgen nu, og det går naturligvis også ud over New York. Men newyorkerne vil helt sikkert følge reglerne og anbefalingerne på bedst mulig vis og på den måde mindske slaget. Newyorkerne har (midlertidigt) ændret deres liv drastisk. De bestiller mad frem for at gå på restaurant og afholder tøjbytte i deres lejlighedskompleks frem for at tage på shopping. Mange steder har de også stillet en bogreol i receptionen, hvor beboerne kan bytte bøge, og på den måde at erstatte biblioteksbesøg. De fleste folk arbejder også hjemmefra og besøger ingen eller meget få venner og familiemedlemmer.

Situationen er naturligvis også vanskelig for forretninger i New York. Jeg ser mange firmaer omkring mig, hvor kun er ejerne er tilbage. Det øvrige personale arbejder i mange tilfælde midlertidigt et andet sted, men med intentionen om at vende tilbage, når der er gang i forretningen igen. Medarbejdernes loyalitet har ofte været meget inspirerende. Mange folk øjner også nye forretningsmuligheder, så der er også kommet mange succesrige startups til.

Hjemløse på gaden og plader for vinduerne

Jeg har aldrig syntes, New York var skræmmende. Grundet situationen i byen ser man dog hjemløse i visse dele af byen mere, end man gjorde før. Det kan til tider give en lidt utryg atmosfære. Der er ofte tale om folk med mentale problemer, og de kan godt være højlydte. Ofte er det dog hinanden, de råber ad og ikke så meget ad “udefrakommende”. For at tackle problemet har kommunen oprettet ekstra herberger på tomme hoteller.

Mange butikker og restauranter har fået sat plader for vinduerne. Nogle steder er helt lukkede, mens andre faktisk har åbent – her er pladerne blevet sat op som ekstra sikkerhed i forbindelse med Black Lives Matter-protesterne og det nylige præsidentvalg. Jeg har dog set, flere og flere plader blive fjernet de seneste uger, så byen er ved at blive mere “åben” igen.

Sightseeing under corona

Eftersom der ikke er mange turister i New York for tiden, så er der meget stille ved de fleste turistmagneter. Der er næsten ingen besøgende ved seværdighederne. Ud fra hvad jeg har oplevet, så er der kun en del mennesker ved Edge, som slog dørene op for første gang i foråret. Alle andre steder har jeg været en af få besøgende – hvis ikke den eneste – og er kommet ind med det samme. Hvis du er en af de få, der har den unikke mulighed for at besøge New York nu, så køb et rabatkort. På den måde skal du ikke købe billet ved den enkelte attraktion, og du kan dermed få så meget ud af din tid som muligt.

Spise på restauranter

Det er igen blevet forbudt at spise indendørs på restauranterne. Indtil for nyligt måtte restauranter dog godt have gæster indendørs, selvom kapaciteten blev kraftigt reduceret. Derfor var der generelt meget få spisende på byens restauranter. Jeg var eksempelvis på det ellers så populære pizzeria Grimaldi’s i Brooklyn på en hverdag, hvor jeg var den eneste kunde derinde på det tidspunkt. For at gøre op for den begrænsede indendørs kapacitet har restauranterne fået lov til at have borde udenfor. Der er endda gader, der er blevet lukket for trafik, så der er plads til udendørs spisning. Nu hvor vinterens første sne er faldet, er det naturligvis blevet mindre attraktivt at spise udendørs. Restauranter gør dog deres bedste for at kompensere for det, eksempelvist med varmeapparater, men alligevel er der få kunder mange steder. Især i kvartererne med mange kontorer er restauranterne næsten tomme.

Hvordan går det i New York - Little Italy Hvordan går det i New York - Åben butik

Rejse til New York igen

Når grænserne igen åbnes, og de første turister rejser til New York, vil de formentlig opleve to ting. For det første vil de se, at byen er blevet ramt. Især for folk, der kender New York i forvejen, vil det være en speciel oplevelse. For det andet vil det uden tvivl tage noget tid, inden turismen for alvor vender tilbage. Især i de første måneder efter grænserne åbner, vil der være meget mere stille alle steder end før. Det har dog selvfølgelig den fordel, at der er mindre menneskefyldt, og at det dermed er nemmer at tage på sightseeing end før pandemien.

Konklusion

Hvordan det går i New York mener jeg personligt afhænger meget af, hvordan man ser på situationen. Man ser det, man vil se. Jeg elsker New York, og jeg kan også se de positive aspekter. Huslejerne har taget et styrtdyk og er nu op til 50% lavere end i starten af 2020. Det giver en unik mulighed for små selvstændige med store idéer og for folk, der vil flytte til New York. På den måde kan man sige, at der sker lidt af en “nulstilling” i New York. Selvom byen er blevet hårdt ramt – og stadig bliver det – så skaber den nye situation også mange muligheder. Jeg forudser frem for alt en genoplivning af byen efter krisen med nye muligheder for mange mennesker.

 

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev


Søg efter billetter
fra
til
Søg efter billetter