Central Park

Central Park

Central Park i New York er en stor park midt på Manhattan, som strækker sig fra 59th til 110th Street (og fra Fifth til 8th Avenue). Den er kunstigt anlagt, men med uberørt natur hist og her. Central Park har over 42 millioner besøgende om året,  og den kaldes for Manhattans bankende hjerte. De smukke veje i Central Park er bilfrie, og parken byder på en masse forskellige seværdigheder og aktiviteter. Uanset årstid er der altid noget at lave her.

Erics tip: “Central Park er enorm. For at se de bedste steder i Central Park kan du udforske parken til fods, ved at tage min vandrerute i min Eric´s New York App. Du kan også leje en cykel og cykle gennem hele parken på et par timer og få alle højdepunkterne med.”

Contents

Attraktioner i Central Park

Der er mange attraktioner i Central. Faktisk er der så mange, at det praktisk talt er umuligt at få dem alle i løbet af dit første besøg. Jeg har derfor lavet en liste over mine favorit ting at give sig til i parken, så du kan få det meste ud af din tid.

The Great Lawn

The Great Lawn er et stort område midt i parken (fra 79th til 86th Street) med baseball- og basketballbaner og med god plads til at dyrke andre slags sport også. Om sommeren bliver der afholdt gratis koncerter her.

Strawberry Fields

I 1980 blev John Lennon fra The Beatles skudt foran sin lejlighed (Dakota Building), der ligger lige overfor Central Park. Efter hans død lavede man Strawberry Fields som et symbol på fred. Det ligger på det sted i parken, hvor John Lennon altid var glad. Her er der hver dag fans, der lægger blomster, digte og lys for at ære hans minde.
West Side, mellem 71st og 74th Street

Central Park - Strawberry Fields

Belvedere Castle

Belvedere Castle blev i 1800-tallet bygget på toppen af Vista Rock, der er en af de sten i parken, som ikke er kunstige (og stenen er hele 450 millioner år gammel!). Indtil 1960’erne fungerede stedet som vejrstation for New York Meteorological Observatory. Belvedere betyder smuk udsigt på italiensk, og det må siges, at slottet lever op til sit navn.
79th Street, midt i parken ved Turtle Pond

Central Park - Belvedere Castle

Central Park Zoo med børnezoo

Løver, aber, pingviner og isbjørne er alle at finde i Central Park Zoo. Det kan være du genkender den zoologiske have fra filmen ‘Madagascar,’ som den var inspirationskilden til. Der er også en speciel børnezoo, hvor børn kan få lov at klappe dyr som geder, får og køer.
East Side, mellem 63rd og 66th Street

Central Park Zoo billetter - Sneleopard Central Park - Central Park Zoo

Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir

Reservoiret blev opkaldt efter den tidligere præsidentfrue Jacqueline Kennedy Onassis i 1994 som tak for hendes store indsats for New York City. Det var også hendes yndlingssted at løbe. Den dag i dag er det stadig et populært sted for løbere, især om foråret hvor træerne står i fuldt flor. Hele ruten er knap 2,5 km.
85th til 96th Street, fra øst til vest

Sheep Meadow

Sheep Meadow er et skønt sted at tage en slapper. Mange newyorkere kommer her om sommeren for at solbade eller holde picnic. Her titter skyskraberne frem bag træerne, og udsigten er et postkort værdigt. Indtil 1934 var det en eng, hvor får græssede. Fårehyrden boede dengang i en nærliggende bygning, som nu er den berømte restaurant Tavern on the Green. I slutningen af august bliver der vist film udendørs ved Sheep Meadow (gratis entré).
West Side, fra 66th til 69th Street

Central Park - Sheep Meadow

Tavern on the Green

Tavern on the Green er en trendy restaurant, som ligger på vestsiden af Central Park. Menuen har fokus på lokale og sæsonbestemte ingredienser. Her kan du spise frokost eller middag med en fin udsigt over parken. Tavern on the Green er et godt sted at fejre en særlig anledning eller at nyde en romantisk middag.
West Side, 67th Street

Central Park - Tavern on the Green restaurant Central Park - Tavern on the Green bar

Shakespeare Garden

Shakespeare Garden er en smuk have, hvor der gror nogle af de blomster og planter, som er nævnt i William Shakespeares værker. Der er også et morbærtræ, som siges at være en udløber til et træ plantet af selveste Shakespeare i 1602.

Haven ligger tæt på Delacorte Theater, hvor Shakespeares stykker bliver opført under Shakespeare in the Park fra maj til august. Det er en meget populær serie af teaterforestillinger, og kendisser som Al Pacino, Meryl Streep og Natalie Portman har i årenes løb medvirket i nogle af dem. Det er muligt at få gratis billetter, men du skal stå i kø, på den dag stykket bliver spillet. Der er desuden et begrænset antal billetter til salg.
West Side, mellem 79th og 80th Street

Central Park - Shakespeare Garden

Skjulte vandfald

Vidste du, at Central Park også har vandfald? Det er ikke mange turister, der kender til disse smukke og fredfyldte steder. I alt er der fem vandfald. De er alle kunstige, og New Yorks drikkevand løber gennem dem. Gå ind fra vestsiden af parken ved 102nd Street, og følg strømmen ved navn The Loch (op til 106th Street).

Central Park i New York - Skjult vandfald Central Park i New York - Vandfald

Bethesda Terrace

Bethesda Terrace er designet som Central Parks hjerte. Fra trappen har du en fortryllende udsigt over søen og The Great Lawn. Under trapperne er der en rigtig god akustik, og derfor er der tit gademusikere, der optræder. Midt på torvet står Bethesda Fountain, som er et af verdens mest berømte springvand. Det er også kendt som ‘Angel of the Waters,’ og under englen er der fire keruber. De symboliserer sundhed, renhed, mådehold og fred.
Midt i parken, nær 72nd Street

Central Park - Bethesda Fountain sommer Central Park - Bethesda Terrace

Loeb Boathouse

Overfor Bethesda Fountain, på den anden side af vandet, ligger det idylliske Loeb Boathouse. Her kan du leje en robåd. Du kan selvfølgelig også bare slappe af og nyde en snack og den fantastiske udsigt over søerne.
East Side, mellem 74th og 75th Street

Central Park - Loeb Boathouse

Naumburg Bandshell

Naumburg Bandshell blev bygget i 1923 og er Central Parks eneste neoklassiske bygning. Der afholdes forskellige akustiske musikarrangementer her. Den rige bankmand og filantrop Elkan Naumburg fra New York finansierede bygningen. Når den ikke er i brug, sidder der ofte folk på scenen og slapper af.
Midt i parken, fra 66th til 72nd Street

Vintersjov

Fra slutningen af oktober til marts kan du løbe på skøjter i New York. Der er en skøjtebane i Central Park: Wollman Rink. Du kan bestille billetter på forhånd til skøjtebanen.

Wollman Rink: 59th Street & 6th Avenue (hold dig i højre side, når du går ind i parken)

Komme rundt i Central Park

Du kan naturligvis gå på opdagelse i parken til fods, men der er nu også adskillige andre måder at komme rundt på i Central Park. hop på en cykel eller et el-løbehjul. Du kan også leje en hestevogn.

Leje cykler

Den bedste måde at udforske Central Park på er på cykel. Det kan helt sikkert anbefales at leje cykler på forhånd. På den måde er du garanteret en cykel, og du kommer til at betale mindre. Central Park har ensrettede stier, og det gør det nemt at cykle rundt i hele parken.

Central Park - På cykeltur Central Park - Cykeltur

Leje af el-løbehjul

Lej et el-løbehjul i New York er en unik måde at udforske Central Park på. Løbehjulene er nemme at bruge og kan køre ret hurtigt. En el-løbehjul-tour gennem Central Park kan også bestilles. Hop på løbehjulet og se alle parkens seværdigheder.

Guidet gåtur i Central Park

På denne 2-timers guidede gåtur lærer du om parkens interessante historie og udvikling. Du stopper ved berømte steder, såsom Strawberry Fields, Belvedere Castle, Central Park Mall og Bethesda Fountain. Du kigger nærmere på parken som en del af en lille turgruppe.

Book en guidet gåtur i Central Park her

Central Park - Efterår

Andre sjove facts

  • Det er det mest populære optagelsessted i New York – Over 350 film er blevet filmet i Central Park
  • Der er plads til cirka 16 millioner New York-lejligheder i Central Park!
  • Parken er større end Monaco
  • Der blev brugt mere krudt til at sprænge sten væk (for at kunne lave de fire veje, der går gennem parken), end der blev brugt i slaget ved Gettysburg under Den Amerikanske Borgerkrig.

Central Park - Bow Bridge

Hvorfor er Central Park berømt?

Den maleriske Central Park er kendt som "Manhattans bankende hjerte" og byder på mange attraktioner og aktiviteter. Læs alt om Central Park og dens seværdigheder her.

Hvor længe tager det at gå Central Park rundt?

Central Park er kæmpestor og byder på mange attraktioner. Du kan derfor nemt bruge mange timer der. Lej en cykel, og se hele parken på et par timer.

Hvor meget koster det at komme ind i Central Park?

Der er gratis entré til Central Park. Dog er der nogle attraktioner og aktiviterer, man skal betale for, som f.eks. entré til Central Park Zoo.

Hvad er det bedste ved en gåtur i Central Park?

De er en masse at se i Central Park, og derfor har jeg samlet alle de bedste dele af parken her. Download Eric's New York App og tag med på Central Park ruten og se højdepunkterne.

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev