Ellis Island

Ellis Island in New York

Ellis Island er for mange kendt som immigranternes ø. Det var her millioner af immigranter kom til for at få lov til at komme ind i USA og få deres drømme opfyldt. På denne tid var Amerika nemlig kendt som frihedens land og hjemsted for de modige. Enhver havde chancen for at forfølge sin amerikanske drøm – troen om at alt er muligt – hvilket ikke var muligt i hjemlandet.

Køb færgebilletter til Frihedsgudinden og Ellis Island her

Island of Tears

Det, nogen måske ikke ved, er, at Ellis Island først blev anvendt til modtagelse af indvandrere fra 1892. I omkring 35 år inden da blev der taget imod over 8 millioner immigranter ved Castle Garden Immigration Depot på Lower Manhattan. Da Ellis Island åbnede, passerede 700 immigranter, hvoraf den første var den 15-årige Annie Moore. Ved ankomsten skulle indvandrene gennem en kort lægeundersøgelse (for at afgøre om de måtte komme ind i landet) og besvare en række spørgsmål. Omkring 2% fik afslag af helbredsmæssige eller andre årsager, og derfor er øen også kendt som Island of Tears (Tårernes ø).

Samuel Ellis købte øen i 1785, og det er ham, der har lagt navn til den. Øen blev overgivet til USA i 1808. Fra 1814 og næsten 80 år frem blev den brugt som militærpost. Den dag i dag er Ellis Island føderal ejendom, men den ligger i staterne New York og New Jersey. Rent faktisk ligger øen inden for Jersey City. Der ligger meget historie og bureaukrati til grund for denne konstruktion.

Ellis Island - Museum Ellis Island - Liste over immigranter

Oyster Island

Ellis Island hed (sammen med Liberty Island og Black Tom) engang Oyster Islands pga. de mange østersbanker, der var omkring øerne. I tre århundreder var det hovedsageligt omkring Oyster Islands, man fiskede østers. Det fik dog en ende, da landvinding ødelagde østersbankerne. Det var netop denne landvinding, som udløste en konflikt vedrørende øernes tilhørsforhold. Først i 1998 afgjorde USA’s højesteret, at den del af øen, der er blevet til ved landvinding, tilhører New Jersey, og at den oprindelige ø (omkring 20%) tilhører New York. Det betyder, at der er dele af øen, der er New York, mens andre dele er New Jersey. Dog gør det ingen forskel, når du besøger øen, da begge stater ejer den. Den har endda en adresse: Manhattan Block 1, Lot 201.

I 1965 blev Ellis Island en del af Statue of Liberty National Monument, og i 1990 blev immigrationsmuseet åbnet. Her opbevares dokumenter fra efter sommeren 1887. Dokumenter, der er ældre end det, gik desværre tabt i en brand.

Erics tip: På Ellis Island Museum har de computere, som alle må bruge til at søge i arkivet over immigranter. Er du blevet nysgerrig på, om du har forfædre, der er kommet til USA via Ellis Island? Søg på dit efternavn, så kan det være, der dukker et match op.

Ellis Island - Museumsindgang Ellis Island - Udsigt til Manhattan

Hvordan kommer jeg til Ellis Island?

Ellis Island kan man kun komme til med en færge. Færgerne sejler fra Battery Park, og stopper først ved Frihedsgudinden. Der afgår en færge hvert 40. minut, og det er en meget populær tur. Billet til færgen er med i New York CityPASS, New York Pass og Explorer Pass.

Skip the Line Walking Tour

Hvis du gerne vil springe køen over og lære mere om Ellis Island og Frihedsgudinden, så tag på en Skip the Line Walking Tour. Her kan du springe køen (som ofte er meget lang) over, og så lærer du en masse om begge øers historie fra den dygtige guide.

Book en guidet tur til Frihedsgudinden og Ellis Island her

Ellis Island - Statue Cruises Ellis Island - Registreringsrum

Praktisk information

  • Sted: Ellis Island ligger i New Yorks havn. Færgen derud afgår fra Battery Park i Downtown Manhattan, og den stopper først ved Frihedsgudinden.
  • Åbningstider: åbent dagligt, bortset fra på Thanksgiving Day og den 25. december. Den første færge afgår fra Battery Park kl. 08.30 eller 09.00, afhængigt af sæson.

Hvorfor er Ellis Island så berømt?

Ellis Island er for mange kendt som immigranternes ø. Herfra fik millioner af immigranter lov til at komme ind i USA og få deres drømme opfyldt.

Hvad kan man lave på Ellis Island?

Du kan besøge Ellis Island National Museum of Immigration. Læs mere om Ellis Island her.

Hvad var formålet med Ellis Island?

Ellis Island blev anvendt til modtagelse af immigranter fra 1892 til 1924. Millioner af immigranter ankom til USA via øen.

Er det gratis at besøge Ellis Island?

Ja, det er gratis at besøge Ellis Island, men du skal købe en billet til færgen, der sejler til øen. Med billetten kommer du også ud til Frihedsgudinden.

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev