Flatiron Building i New York

Flatiron Building i New York

Flatiron Building i New York, også kendt som Flat Iron Building, er et af de mest berømte vartegn i The Big Apple. Den trekantede bygnings navn kan oversættes til Strygejernsbygningen på dansk, og det er dens facon, der har givet den det specielle navn. Den ligger på hjørnet af Fifth Avenue og East 23rd Street på Manhattan.

Alt om Flatiron NY

Når du tænker på New York, så er det sikkert skylinen, Frihedsgudinden, Brooklyn Bridge og Flatiron Building, du ser for dit indre øje. Den imponerende bygning er et blikfang, og gør sig godt på billeder. Du har måske undret dig over, hvorfor den hedder Flatiron Building. “Flat Iron” er et strygejern, så det er sådan et, iron building refererer til. Det er den specielle facon, der har givet anledning til navnet.

Flatiron building er formet som en trekant, hvor bygningens to lange sider mødes i en spids. Dermed er de to parallelle sider meget længere end de to korte ender. Tager du et nærmere kig på bygningen, især oppefra, så vil du straks se, hvad der menes med det. Selvom Flatiron building ikke er den eneste “iron building” i verden, så er det uden tvivl den mest berømte af slagsen.

Hvor ligger Flatiron Building?

Nogle folk siger, at Flatiron Building er umulig at overse, grundet den iøjnefaldende facon. På afstand er den dog svær at skille fra de omkringliggende bygninger på grund af dens farve og form. Hvis du ikke sådan lige kan finde Flatiron, så er der ingen grund til bekymring. Du kan blot bruge min gratis Eric’s New York app til at finde frem til den berømte bygning.

Har du brug for Flatiron Buildings adresse, så er den 175 Fifth Avenue (mellem East 23rd og 22nd Street) i Flatiron District. Ja, kvarteret er simpelthen opkaldt efter den berømte bygning! Kvarteret fik det navn i 1980’erne for at tiltrække både købere og lejere. Førhen blev det kaldt Toy District grundet de mange legetøjsfabrikker, der lå der.

Hvad er der indeni Flatiron Building?

Jeg får jævnligt beskeder fra folk, der spørger, om man kan komme ind i Flatiron Building som turist, og hvordan der ser ud inde i bygningen. Du bliver måske skuffet over mit svar: Der er hovedsageligt kontorer derinde. Det er dermed ikke en seværdighed, du kan besøge, sådan som eksempelvis Empire State Building er det. Det er faconen, der gør bygningen spektakulær, så det er heller ikke nødvendigt at se Flatiron indefra. Dens skønhed og potentiale til flotte feriefotos opleves bedst udefra.

Hvor høj er Flatiron Building?

Det er naturligvis et imponerende syn, der møder dig, når du står foran Flatiron Building. Øjnene drages automatisk fra bund til top, og måske du kommer til at tænke på, hvor høj mon Flatiron Building er.

Højden på Flatiron Building er præcis 86,9 meter, og den er derfor lille i forhold til skyskraberne i The Big Apple. Især når man sammenligner den med Empire State Building (381 meter uden antenne) og One World Trade Center (417 meter uden antenne). Men nu er det selvfølgelig ikke kun størrelsen, det kommer an på, og Flat Iron Building imponerer helt sikkert med sit smukke ydre.

Flatiron Building i New York - Udsigt Flatiron Building i New York - Uret ved Flatiron Building

New York Flatiron på film og tv

New York Flatiron Building er gennem årene blevet en symbol på New York. Det er derfor ikke så underligt, at den jævnligt figurerer i film og tv-serier. Når den ikke bliver destrueret ved et uheld af US Army (som i filmen “Godzilla” fra 1998), så ligger den ofte kulisse til sceneskift, eksempelvist i “Friends”. Bygningen har også opnået berømmelse som hovedkvarter for avisen Daily Bugle i “Spider Man”-trilogien.

Vil du gerne vide mere om de berømte filmlokationer i New York? Så tag på en guidet tur til tv- og filmlokationer i New York, og se de mest ikoniske steder med egne øjne.

Flatiron Buildings historie

Flatiron Building New York er teknisk set ikke New Yorks første skyskraber, som nogle fejlagtigt tror. Det var Tower Building, som stod færdig i 1889 og var 11 etager høj, der løb med den titel. I 1902, 13 år efter Tower Building stod færdig, blev Flatiron Building bygget. Tower Building eksisterer dog ikke længere, da den blev revet ned igen i 1913. Dermed er Flatiron Building den ældste skyskraber i New York, som stadig findes.

Flatiron Buildings historie begynder med arkitekten Daniel Burnham, som fik til opgave at designe og konstruere bygningen. Burnham var i sin levetid en af de mest berømte arkitekter i USA. I starten fik han hug i New Yorks aviser for det banebrydende design. New York Tribune beskrev Flatiron NY som et “sølle kagestykke” og “New Yorks største livløse ballademager”.

Heldigvis tog folk straks god imod Fuller Building (som den oprindeligt hed), og den fik i folkemunde navnet Flatiron Building. Det tog kun et år at bygge den, takket være den nye byggeteknik med stålrammer. Det bidrog også til bygningens voksende berømmelse.

Flatiron består af 22 etager, som fra starten blev designet med henblik på, at det skulle være kontorer. I 1959 flyttede forlaget St. Martin’s Press ind, og de lejede efterhånden flere og flere af etagerne, indtil de fra 2004 var den eneste lejer i bygningen. Selv efter den seneste gennemgribende renovering er Flatiron New York fortsat en kontorbygning.

I 1989 blev New York Flatiron udråbt som et nationalhistorisk vartegn (National Historic Landmark), en titel der blot forøgede dens popularitet. Bygningen vurderes i øjeblikket til at være 190 millioner dollars værd. Så husk på, du står foran et meget dyrt strygejern, når du tager billeder af den fotogene bygning!

Flatiron Building i New York - Madison Square Park Flatiron Building i New York - Aften

Hvorfor er Flatiron Building så berømt?

Flatiron Building i New York er berømt for sin specielle udformning, men der er også et par andre ting, der har bidraget til berømmelsen. Læs mere her.

Kan jeg komme ind i Flatiron Building?

Flatiron Building er ikke et udsigtspunkt som f.eks. Empire State Building. Der er hovedsageligt kontorer i bygningen.

Hvor i New York ligger Flatiron Building?

Flatiron Building ligger i Midtown New York, nærmere bestemt i Flatiron District. Du finder den præcise adresse i denne artikel.

Hvad er der indeni Flatiron Building?

Flatiron Building er ikke et hotel, som mange fejlagtigt tror. Der har været flere forskellige lejere, men der har hovedsageligt været kontorer i bygningen.

Skal jeg have en billet til Flatiron Building?

Flatiron Building er ikke en attraktion indefra, og den har ikke en udsigtsplatform. Det er en kontorbygning, og du kan derfor ikke besøge den som turist.

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev