Bo og arbejde i New York

Bo og arbejde i New York

Det er ikke let at bo og arbejde i New York. Jeg bliver ofte spurgt, hvordan det lykkedes mig at flytte til USA. Jeg svarer altid det samme: Det er svært! Det kan være kompliceret at få fat i et visum til New York, og især et arbejdsvisum. Uden en opholdstilladelse (Green Card) eller et visum udstedt af de amerikanske myndigheder kan du ikke bo og arbejde i New York på lovlig vis.

Bo i New York

Det er en drøm for mange at bo i New York, og det var det også for mig. Dog skulle det vise sig ikke at være så let. Hvis du er EU-borger, så kan du opholde dig i USA i maks. 90 dage med en ESTA. Bemærk, at en ESTA ikke giver dig tilladelse til at arbejde i USA.

Hvordan bar jeg mig ad? Jeg tog i første omgang til New York med min opsparing og blev der i tre måneder. Jeg kunne ikke arbejde under opholdet, eftersom jeg ikke havde et arbejdsvisum, men jeg lærte byen rigtig godt at kende.

Leje lejlighed i New York

Det er svært at leje en lejlighed i New York. Først og fremmest skal du bevise, at din årsløn er 40 til 45 gange højere end den månedlige husleje. Dine lønsedler/arbejdskontrakt bliver tjekket for at sikre, at du kan betale din husleje. Desuden bliver der normalt foretaget et baggrundstjek. Du kan godt regne med at skulle betale 1 måneds depositum samt den første og sidste måneds husleje (så for tre måneder i alt) på forhånd.

Start ikke for tidligt med at lede efter en lejlighed. Det bedste tidspunkt at at lede er, 4-8 uger før du gerne vil flytte ind. Som regel får du en kontakt på et år og ikke længere end to år.

Der er forskellige måder at finde en lejlighed i New York på. Du kan lede efter en lejlighed via en ejendomsmægler, gennem Google/Craigslist, eller du kan henvende dig til udlejeren, hvis du ser et skilt med “to rent” uden for en lejlighed. Med de to sidstnævnte muligheder er der ofte færre begrænsninger, og det kan være nemmere at leje derigennem, pas dog på, du ikke bliver snydt. Ved kortere ophold (på et par måneder), så kan det være en idé at kigge på Airbnb. Vær opmærksom på, at du ofte skal betale en måneds husleje i kommission, hvis du lejer gennem en ejendomsmægler.

Bo og arbejde i New York - Lejligheder til leje Bo og arbejde i New York - Lejlighed til leje

Leveomkostninger i New York

New York er en dyr by, så leveomkostningerne kan være høje. Det er rart at vide på forhånd, hvor mange penge du skal regne med at bruge på faste udgifter per måned.

På Manhattan er en rimelig husleje for en studiolejlighed på omkring 2.100 $ per måned og for en 1-værelses lejlighed 2.700-3.000 $ per måned. I Brooklyn er det svært at finde en studiolejlighed til under 1.500 $ om måneden. I New York er der mange folk, der deles om en lejlighed. Hvis du vil leje et værelse, så kan du forvente at betale omkring 800-1.000 $ om måneden per person i en delt lejlighed i Queens eller Brooklyn.

Du betaler for gas og el oveni, og det kan koste 100-200 $ om måneden. Du får også brug for et amerikansk telefonnummer, når du flytter til New York. De billigste mobilabonnementer koster mellem 40 og 80 dollars, og hvis du vil have internetadgang kan du ende med at betale 120 $.

Du får helt sikkert  brug for et MetroCard til at komme rundt. Et 30-dages kort koster 127 $, og med det kan du køre, så meget du vil med subway og de lokale busser.

Madvarer kan også være dyre, men det afhænger af, hvor du bor, og hvad du køber. På Manhattan har supermarkederne en tendens til at være dyre. Faktisk er det nogle gange meget billigere at købe takeaway end at købe ind til at lave mad selv. Køber du asiatisk takeaway, så koster det måske 6 $, og ofte er der mad tilovers. Du kan regne med at skulle bruge cirka 50-100 $ på madvarer per person per uge.

Jeg har valgt ikke at nævne sygesikring her, da det er meget individuelt. Hvis du kun har planer om at være i New York i et par måneder så kan det være, din rejseforsikring dækker. Hvis du har arbejde i New York, så betaler din arbejdsgiver måske/måske ikke til din sygeforsikring. Det er dyrt at benytte sig af sundhedsvæsenet i USA. Sørg derfor for at have en forsikring, der dækker, så du skal bekymre dig om det, mens du bor i New York.

Hvis du vil undgå at fare vild de første dage, du er i din nye hjemby, så anbefaler jeg at downloade min gratis New York app. Du behøver ikke at have adgang til internettet for at bruge den og takket være GPS’en, kan du se, præcist hvor du befinder dig.

Bo og arbejde i New York - Lejlighed på Manhattan Bo og arbejde i New York - Lejlighed med udsigt

Arbejde i New York

Du skal bruge et arbejdsvisum eller et Green Card for at arbejde i New York. Disse kan kun udstedes af myndighederne (Den Amerikanske Ambassade eller konsulatet), inden du rejser til USA. Hvordan får du fat i sådan et? Du har brug for at få et firma med base i USA til at sponsorere dig. Når du ansøger om et arbejde i USA, betyder det derfor, at det pågældende firma skal være villig til at støtte din visumansøgning til New York. Hvis ikke du er sponsoreret af et firma, er det ekstremt vanskeligt at komme til at arbejde i USA.

En anden måde at få et visum til at bo og arbejde i USA er gennem det såkaldte Green Card Lottery. Hvert år udlodder de amerikanske myndigheder 50.000 visa til immigranter. Tjek først om Danmark er med på listen over kvalificerede lande til årets lotteri. Listen over kvalificerede lande ændrer sig fra år til år. Hvis du har brug for hjælp til at forberede din ansøgning, så se her.

Alternativt kan du starte et nyt firma i USA, men hav in mente at det kræver en betydelig investering til at begynde med. Tjek de specifikke krav for denne type visum hos ambassaden.

Studere i New York

Hvis du vil studere i New York, så skal du bruge et studentvisum (student visa). Dem findes der to forskellige slags af: F-1 (academic students) og M-1 (vocational training). For at få et af disse skal du tilmeldes et kursus fra en institution, der er godkendt af de amerikanske myndigheder. Når du er tilmeldt, sender skolen dig en officiel formular (DS-160), som du skal udfylde for at ansøge om dit visum. Du skal også fremvise et gyldigt pas og bevise, at du kan forsørge dig selv under dit ophold. Det er gennemsnitligt nødvendigt med 10.000 $ for at dække et ophold. Det beløb inkluderer udgifter til bøger, husleje samt rejser til og fra Danmark. Derudover skal du betale et administrationsgebyr (SEVIS, omkring 200 $) Det beløb betaler du med kreditkort direkte til US Department of Homeland Security.

Et studentvisum giver dig lov til at rejse til USA en måned, inden din undervisning starter. Når dit studie er afsluttet, kan du kun opholde dig i landet i yderligere 60 dage (F-1) eller 30 dage (M-1)

Et studentvisum giver dig ikke ret til at arbejde i USA.

Erics tip: Jeg står bag www.NewYorkCIty.dk, men jeg er ikke ekspert i visa og opholdstilladelser til USA. Jeg opfordrer dig på det kraftigste til at undersøge de specifikke krav for at rejse til USA fra Danmark. Hvert land har sine regler, så sørg for at du har sat dig ordenligt ind i reglerne, inden du rejser til New York. Du kan læse mere om indrejsetilladelse til USA her. Kontakt venligst ambassaden for mere information.
Desværre kan jeg ikke tilbyde nogen praktikpladser eller jobs på nuværende tidspunkt.

Bo og arbejde i New York - Erics New York

Hvor mange penge skal jeg tjene for at bo i New York?

Leveomkostningerne i New York er meget høje. For at leje en lejlighed skal du bevise, at din årsløn er 40 til 45 gange højere end den månedlige husleje.

Hvordan finder jeg et job i New York?

Hvis du gerne vil arbejde i New York, så skal du enten finde et firma med base i USA, som vil sponsorere dig, eller få fat i et arbejdsvisum, hvilket er vanskeligt.

Hvor dyrt er det at bo i New York?

New York ligger i top 10 over de dyreste byen i verden at bo i, da huslejen og leveomkostningerne er meget høje.

Hvad er et green card?

Et green card giver dig tilladelse til at bo og arbejde i USA som permanent borger, men det er svært at få fat i.

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev