Guggenheim Museum i New York

Køb billetter nu
Guggenheim Museum i New York

Guggenheim i New York er et museum, der udstiller (moderne) kunst fra 1860’erne fra til i dag. Især er der fokus på impressionistisk og ekspressionistiske værker, bl.a. af van Gogh og Kandinsky, samt samtidskunst. Guggenheim råder også over en af de største samlinger af Pablo Picassos værker, og det byder også på skiftende midlertidige udstillinger. Kunstmuseet hedder officielt Solomon R. Guggenheim Museum, og det er et must for enhver fan af abstrakt kunst.

Køb dine Guggenheim billetter her

Contents

Frank Lloyd Wrights unikke bygning

Guggenheim slog dørene op for første gang på den nuværende lokation i 1959. Museumsbygningen er designet af den legendariske arkitekt Frank Lloyd Wright og er et mesterværk i sig selv. Guggenheim-bygningen er så unik og ikonisk, at det er værd at lægge vejen forbi, selv hvis du ikke vil ind på selve museet. Bygningen er endda blevet udnævnt til et National Historic Landmark (nationalhistorisk mindesmærke), og den er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. Frank Lloyd Wright har designet museet, hvis udformning ligner et sneglehus. Bygningens særpræg er, at de øverste ringe er meget bredere end de nederste, hvilket gør faconen ret speciel. Vidste du, at det tog Frank Lloyd Wright 15 år og 700 skitser at skabe museet?

Indeni er bygningen næsten lige så speciel som udenpå. I stedet for individuelle etager er der en stor opadgående spiral. Derfra kan du gå ind ad forskellige indgange til de enkelte rum. Du kan tage elevatoren op til bygningens top. Herfra kan du gå nedad og se kunstværkerne undervejs i dit eget tempo. Takket være et atrium øverst oppe kommer der meget lys ind, hvilket bidrager til atmosfæren. Der er næsten ingen andre vinduer i den runde bygning.

Guggenheim Museum in New York Art Guggenheim Museum i New York - Indefra

Interessante udstillinger på Guggenheim

Guggenheim Museum i New York har skiftende udstillinger med tankevækkende værker af internationale kunstnere. Disse vises sammen med de permanente samlinger, Thannhauser Collection og Guggenheim Collection. Det er en imponerende bedrift at få en solo-udstilling på Guggenheim.

Guggenheim Collection

Guggenheim Collection blev grundlagt af Solomon R. Guggenheim, der samlede på abstrakt kunst (ikke-objektiv kunst). I1939 blev samlingens værker udstillet for første gang på Museum of Non-Objective Painting i Midtown Manhattan. Samlingen byder på et udvalg af europæisk og russisk kunst fra 1920’erne. Den indeholder værker fra den tidlige modernisme af kunstnere som Marc Chagall, Pablo Picasso, Vasily Kandinsky og Piet Mondrian. Den permanente samling indeholder også værker af Constantin Brâncuși, og hans moderne skulpturer er ofte udstillet.

Thannhauser Collection

Familien Thannhauser var succesrige tyske kunsthandlere i starten af det forrige århundrede. De var kendt for at kunne spotte, hvilke malere der ville slå igennem, og hvilke der ikke ville få succes. Det gjorde, at de fik opbygget en fantastisk samling med værker af blandt andre Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Georges Braque and Paul Cézanne. Familierne Thannhauser og Guggenheim blev gode venner, og Thannhauser-familien valgte derfor at testamentere hele deres samling med 70 værker til Guggenheim Museum.

Guggenheim Museum i New York - Udefra Guggenheim Museum i New York - Loftet

Erics besøg på 90 minutter

Grundet museets størrelse og udformning er det nemt at planlægge et besøg, der varer 1,5 time (eller mindre, hvis du har travlt). Start besøget fra museets top, og gå nedad gennem bygningen. Det afhænger af de midlertidige udstillinger, hvorvidt du kommer til at bruge en del tid på de øverste etager, eller om du hellere vil bevæge dig ned til den permanente samling. Den indeholder mesterværker af blandt andre Picasso, Monet og Degas. Der er ofte værker af Kandinsky udstillet.

MoMa kan prale af det verdensberømte maleri “Stjernenatten” af van Gogh, men Guggenheim har også et af den hollandske kunstners værker hængende, nemlig “Bjerglandskab i Saint-Rémy”. Maleriet hører til Thannhaiser-samlingen, og penselføringen er typisk van Gogh. Hvis du er til nyere kunst, så tag et kig på fotografierne af Robert Mapplethorpe. Hans portrætter af andre kunstnere og berømtheder er ret interessante.

Erics tip: “Jeg kan godt lide at få mig en kop kaffe før eller efter mit besøg på Guggenheim, men jeg styrer uden om museumscaféen. I stedet tager jeg på Bluestone Lane Upper East Side Café, som ligger lidt længere oppe ad gaden i en gammel kirke. Glem endelig ikke at tage nogle billeder af den storslåede bygning før eller efter dit visit. Det er et super sted at forevige ferien i New York, så sørg endelig også for at få taget en selfie eller to!”

Hvordan besøger jeg Guggenheim?

Fordi museet er forholdsvist småt, kan du nemt kombinerer besøget med andre aktiviteter i området. Du kan enten tage på en cykeltur i Central Park eller tage på et af de andre museer, der ligger på Fifth Avenue. De nærmeste museer er Neue Gallerie (tysk kunst) og Cooper Hewitt (design), der begge har til huse i tidligere New York-palæer.

Slå også et smut forbi Guggenheims museumsshop på 1. etage, inden du forlader museet. Her sælges der et stort udvalg af print, postkort og en masse andre (u)undværlige ting til kunstfanatikere. Guggenheim Museum Store er endda blevet udråbt som den bedste museumsbutik i byen. Som regel kan man også købe en Lego-version af Guggenheim, hvis du skulle have lyst til at få en kopi af bygningen med hjem.

Erics tip: “Jeg synes, Guggenheim er et museum, der er nemt at gå til, takket være designet. Her behøver jeg ikke at bekymre mig om at fare vild. Det er nemt at finde rundt på museet, da kunstværkerne er fordelt langs den spiralformede opgang (afhængigt af udstillingen). Glem ikke, at tage dit eget ikoniske billede i museets top!”

VIP-tur på Guggenheim

Hvis du gerne vil lære mere om kunstværkerne, der er udstillet på Guggenheim Museum, så tag på en privat guidet tur. På den 2 timer lange tur oplever du Guggenheims højdepunkter, og du kan stille sprøgsmål undervejs til kunsteksperten, der guider turen. Dermed behøver du ikke være bange for, at du misser et af de vigtigste værker. Og måske finder du endelig ud af, hvad Kandinsky forsøgte at kommunikere til sit publikum. En yderligere fordel ved turen er, at du får lov at springe billetkøen over. Der er maks. 10 deltagere på hver tur. Guiden har derfor tid til at svare på alle spørgsmål, og du undgår at skulle gå rundt med en stor gruppe.

Praktisk information

Guggenheim Museum er tilgængeligt med kørestol med undtagelse af afdelingen High Gallery. Toiletterne på 1. og 7. sal er handicapvenlige, og der er også en elevator til rotunden. Det er tilladt at have en klapvogn med ind på museet, og der er endda særlige guidede ture for folk med klapvogne.

Det er ikke tilladt at tage store rygsække med ind på museet. Store rygsække kan opbevares i garderoben. Det er dog tilladt at have en lille rygsæk på, såfremt den bæres foran, fremfor på ryggen. Det er tilladt at tage fotos til personlig brug, men det er ikke tilladt at bruge et kamerastativ. Blyanter og skitsebøger må gerne medbringes.

  • Åbningstider:
    • Søndag – fredag: kl. 11.00-18.00
    • Lørdag: 11:00 – 20:00
  • Sted: 1071 Fifth Avenue, mellem 88th og 89th Street. Du kan tage en af de grønne subway-linjer (4,5 eller 6) eller den gule linje Q til stationen 86 St. Derfra er der ca. 10 minutters gang til museet. Du kan også tage buslinje M1, M2, M3, eller M4 dertil.

Køb billetter til Guggenheim

Køb dine Guggenheim tickets online, så du kan komme hurtigere ind, i forhold til hvis du køber billetter på stedet. Det er et populært museum i New York, så der er normalvis en lang billetkø, især i højsæsonen.

Entré til Guggenheim er desuden inkluderet med mange rabatkort til New York.

Køb dine Guggenheim billetter her

Hvad er Guggenheim Museum kendt for?

Guggenheim Museum byder på en ekstraordinær moderne kunstsamling i en smuk bygning. Læs mere om museet i denne artikel.

Er der gratis adgang til Guggenheim Museum?

Nej, Guggenheim er ikke gratis. Det anbefales at købe billet til Guggenheim online på forhånd, da der kan være en lang billetkø.

Hvor meget tid skal jeg bruge på at besøge Guggenheim?

Du kan naturligvis bruge en hel dag på Guggenheim, men det er godt at afsætte mindst 1,5 til 2 timer, afhængigt af udstillingerne.

Hvad koster entré til Guggenheim?

Guggenheim museums billetter fra 211 kr.

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev