Harlem i New York

Harlem in New York

Harlem i New York er et af Manhattans nordligste kvarterer, og det ligger på Upper Manhattan. Der er ikke mange turistattraktioner i Harlem, men hvis du gerne vil lære det “ægte” New York med den rige kulturarv at kende, så er kvarteret et besøg værd. På Martin Luther King Jr Boulevard, der er en af Harlems hovedgader, finder du adskillige butikker og restauranter samt det berømte Apollo Theater. Du kan tage med subway eller hop-on-hop-off-bus til det mangfoldige kvarter på Manhattan.

Contents

Harlems historie

Harlem i New York har en spændende historie, der har budt på både positive og negative hændelser. Kort fortalt startede det hele i 1626, da hollænderne slog sig ned og gav området navnet Nieuw Haarlem (ny Harlem). Mod slutningen af 1800-tallet var det et meget elegant område. Det vidner de mange smukke huse, der fortsat er at finde i Harlem, om. I 1930’erne flyttede de fleste af de velhavende beboere væk i kølvandet på børskrakket. Kort herefter var der mange folk fra Sydstaterne, der flyttede til til Harlem i jagten på arbejde. Hop-on-hop-off-busser stopper i området, så her kan du passende stige af, hvis du gerne vil se dig lidt omkring i Harlem.

Er Harlem sikker at færdes i?

Mange turister tror, New York er en meget farlig by, og at det ikke er sikkert at færdes i Harlem. Det dårlige ry stammer tilbage fra 1980’erne og 1990’erne, da der var massive problemer på grund af salg og misbrug af crack. Der er dog meget, der har ændret sig siden dengang. I dag er New York en af de sikreste storbyer i USA. Især Harlem havde et dårligt ry, men her er man også ved at have vendt skuden. Jeg har ikke noget problem med at gå rundt alene om aftenen i Harlem. Heller ikke den tidligere præsident Bill Clinton har noget imod at færdes i Harlem, for der ligger hans kontor nemlig.

Erics tip: Harlem består af mange forskellige områder, nogle mere sikre end andre. Som tommelfingerregel er den del, der ligger syd for 125th Street og vest for Park Avenue sikkert at besøge. Hvis du gerne vil tage på sightseeing her så gør det om dagen. Vil du til en anden del af Harlem, eller vil du derhen om aftenen, så anbefaler jeg, at du tager en taxa og ikke går for meget omkring.

Harlem i New York - Vejskilte Harlem i New York - Kirke

Apollo Theater

Harlem i New York er kendt for sin musikalske historie, og det er fortsat et godt sted at få sig en god musikalsk oplevelse. Du bør helt sikkert besøge det flotte Apollo Theater på 125th Street (mellem Frederic Douglas og 7th Avenue). Her holder de en gang om ugen Amateur Night, hvor publikum bestemmer vinderen ved at klappe eller buhe.

Jeg kan også anbefale at tage på en guidet gospeltur i Harlem. Man kan ikke bare vade ind i en hvilken som helst gammel kirke en søndag morgen. Sørg derfor for at booke en guidet tur på forhånd, hvis du gerne vil opleve autentisk gospel. De guidede ture foregår på onsdage og søndage.

Harlem i New York - Apollo Theater

Mad og drikke i Harlem

Prøv den traditionelle afroamerikanske mad, som kaldes soul food. Soul food minder meget om den mad, der serveres i Sydstaterne (Louisiana og Mississippi for eksempel), bl.a. retter med friturestegt kylling, søde kartofler og bønner. Det er ikke lige sagen, hvis du er på slankekur, men det smager nu skønt. Et hotspot, der kan anbefales (Obama har holdt en indsamling her) er Red Rooster Harlem på Lenox Avenue, mellem 125th og 126th Street. Ofte er det nødvendigt at reservere et bord mindst et par uger i forvejen. Jeg har dog også prøvet at tage derind uden en reservation, og inden for et kvarter fik jeg et bord. Hvis der er helt fuldt, så gå en blok ned ad samme gade til Sylvia’s Restaurant, hvor du kan nyde smagen af ægte soul food. Jeg kan også anbefale Shrine på Adam Clayton Jr blvd, mellem 133rd og 134th Street. Her bydes der på livemusik, og der er ikke mange turister, som lægger vejen forbi dette spillested.

Hoteller i Harlem

Eftersom Harlem ligger helt oppe nord for Central Park, er det nødvendigt at tage metroen for at nå Midtown Manhattan. I de sene aften- og nattetimer er det sikrest at tage en taxa tilbage til Harlem. Selvom kvarteret generelt er sikkert at færdes i nu om dag, så kan det ikke anbefales at gå rundt i det sent om aftenen. Hvis du alligevel gerne vil bo på et hotel i Harlem, så er Aloft Harlem et godt valg.

Harlem i New York - Brownstone-huse Harlem i New York - Soul food

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev