Manhattanhenge 2024

Manhattanhenge

Manhattanhenge, eller Manhattan Solstice, som det også kaldes, er et populært astronomisk fænomen. Det finder sted to gange om året, når solen flugter med Manhattans gitterinddelte gader. Titusindvis af mennesker strømmer ud på gaderne og stopper tilmed trafikken for at fange det sjældne øjeblik. Den næste Manhattanhenge falder på ....

Hvornår foregår Manhattanhenge?

Datoerne for Manhattanhenge skifter, da de afhænger af sommersolhverv. Fænomenet finder sted to gange om året, ca. omkring den 30. maj og den 12. juli, det foregår. Den næste Manhattanhenge med fuld sol finder sted ....

Hele solskiven går ned midt for de øst-vest-gående gader ca. 21 dage før og efter sommersolhverv, hvilket skaber den mest eftertragtede effekt. Dog er der også “half sun Manhattanhenge”. Her er halvdelen af solskiven over horisonten og den anden under. Det sker også to gange: På hhv. dagen før den første og dagen efter den anden Manhattanhenge, hvor hele solskiven ses.

Tilsvarende flugter solen med de øst-vest-gående gader ved solopgang to gange om året omkring vintersolhverv. Det sker i december og januar, og nogle kalder det fænomen for Manhattanhenge Sunrise eller Reverse Manhattanhenge.

Hvor skal man se Manhattanhenge fra?

Du kan se Manhattanhenge mange steder langs de øst-vest-gående gader på Manhattan: så langt sydpå som 14th Street og så langt nordpå som Washington Heights. De bedste steder at se Manhattanhenge er de brede gader med frit udsyn mod Hudson River og New Jersey. New York har selvfølgelig også adskillige ikoniske bygninger med potentiale til at indramme dit billede på smuk vis. 34th Street nær Empire State Building og 42nd Street nær Chrysler Building samt Tudor City Overpass er især fotogene steder. 14th, 34th, 42nd og 57th Street er brede gader og er derfor generelt gode områder.

Manhattanhenge tiltrækker store menneskemængder, i særdeleshed omkring New Yorks vartegn, hvilket kan gøre det vanskeligt at finde et godt sted at tage billeder. Dertil kommer risikoen for, at skyer ødelægger dit perfekte billede. Vejret i New York har tendens til at være omskifteligt, og selv på en flot sommerdag kan skyerne pludselig dække for solen.

Hvis du gerne vil undgå de store menneskemængder, så sats på et mindre populært sted at tage fotos, eller vælg en anden dag. Men hav respekt og vær gerne bevidst om, hvor du kan tage billeder i New York. Selvom solen ikke flugter gaderne på så perfekt vis som på datoerne for Manhattanhenge, så kan du stadigvæk få nogle flotte billeder i kassen i dagene op til og efter.

Erics tip: “Jeg er ikke den store fan af Manhattanhenge. Efter min mening kan du se en lignende udsigt på mange andre dage, og derfor synes jeg ikke, det er så speciel en oplevelse. Det er mest interessant for turister, der gerne vil fotografere fænomenet. Generelt er newyorkerne ikke så imponerede over det. Jeg synes, New York byder på så mange andre fantastiske vuer og muligheder for at tage flotte solnedgangsbilleder året rundt. Besøg eksempelvis Top of the Rock omkring solnedgang, og oplev en bjergtagende og yderst Instagram-værdig udsigt.”

Hvad er Manhattanhenge?

Manhattanhenge er et astronomisk fænomen, hvor solen går ned direkte over Manhattans øst-vest-gående gader. Det forvandler skyskraberne til vægge omkring solen, som placerer sig direkte i midten, når den går ned. Det sker to gange om året: én gang før sommersolhverv og én gang efter. Derudover er der to såkaldte “half sun Manhattanhenges”, så i alt kan fænomenet observeres fire dage om året.

Det har naturligvis fundet sted, i al den tid Manhattan har haft sine gitterinddelte gader. Imidlertid blev det først et almindeligt kendt fænomen i 2002, efter astrofysikeren Neil deGrasse Tyson gjorde opmærksom på det. Tyson er leder på Hayden Planetarium, som er en underafdeling af American Museum of Natural History. Det var også ham, der fandt på navnet Manhattanhenge.

Manhattanhenge - Gade

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev