The Frick Collection i New York

The Frick Collection i New York

The Frick Collection i New York er et lille kunstmuseum på Upper East Side. Det er ret småt set i forhold til byens andre museer, såsom Guggenheim og The Met. Til gengæld imponerer det på andre måder. The Frick Collections samling, og bygningen som den har til huse i, er nemlig pragtfulde. Det er derfor bestemt værd at lægge vejen forbi.

The Frick Collection er lukket pga. renovering. Museet er midlertidigt placeret på 945 Madison Avenue.

Palæet, museet og grundlæggeren Henry Clay Frick

The Frick Collection i New York har til huse i et imponerende palæ, der tilhørte museet grundlægger, Henry Clay Frick (1849-1919). Frick var en succesfuld forretningsmand, der kom fra beskedne kår. Han tjente sin formue på jern- og stålindustrien i Pittsburgh. Hele livet var han kraftig modstander af fagforeninger, og hans meninger udløste flere strejker. Han blev endda forsøgt snigmyrdet. I de sidste 40 år af hans liv var han en ivrig kunstsamler. I 1913 startede byggeriet af det smukke palæ på Fifth Avenue, hvorfra der er udsigt til Central Park.

Allerede fra palæet blev bygget, havde Henry Clay Frick en klar plan for det og kunstsamlingen.  Som han også skrev i sit testamente, skulle palæet omdannes til et museum, efter hans egen og hans kones død. Denne generøse handling stod i skærende kontrast til hans ry som skruppelløs forretningsmand. Efter Fricks død er samlingen blevet udvidet en del. Palæet har også gennemgået flere ombygninger for at kunne huse den voksende samling. Dog er disse udvidelser så veludførte, at man dårligt bemærker, at nogle af fløjene er blevet føjet til den oprindelige bygning.

Courtyard Frick Museum New YorkThe Frick Collection i New York - Det imponerende museum

Hvad skal man se i The Frick Collection?

Museet byder på 16 permanente gallerier, og der er også ofte skiftende udstillinger. Væggene prydes af flotte kunstværker af velkendte europæiske mestre, som Thomas Gainsborough, Sir Joshua Reynolds og William Turner. Skulpturer, keramik, tekstiler og værker på papir er også med i samlingen. Museet har også en indendørs have, hvor besøgende kan slappe af og nyde omgivelserne. Haven var før i tiden en indkørsel fra Fifth Avenue.

Det mest unikke ved museet er, at det har til huse i Fricks tidligere hjem. Nogle af værelserne fremstår stadig præcis som de gjorde det i starten af det 20. århundrede. Det er derfor en tidslomme, hvor du kan få et godt indtryk af, hvordan den rige Frick-familie boede.

Du kan godt få et par timer til at gå med at udforske museet. Sørg endelig for at gøre brug af en gratis audioguide, og gå rundt på museet i dit eget tempo. Museet er populært både blandt turister og newyorkerne, så du kan godt regne med, der er mange mennesker hele dagen igennem.

Praktisk information

  • Børn på under 10 år må ikke komme ind
  • Åbningstider:
    • Lukket mandag – onsdag
    • Torsdag-søndag: fra kl. 10.00 til 18.00
  • Adresse: 1 East 70th Street
  • Hop-on-hop-off-busser stopper her

The Frick Collection i New York Loft The Frick Collection i New York Statue

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev