Hvorfor stiger der damp op fra New Yorks gader?

Hvorfor stiger der damp op fra New Yorks gader

Hvorfor stiger der damp op fra New Yorks gader? Det har noget at gøre med New York Citys dampsystem. Dette system opvarmer en stor del af byen, men kan også levere kølig luft. Dampen i New York er et yderst velkendt syn. De rygende brønddæksler i gaderne og de orange- og hvidstribede tragte med damp er tegn på dette system. Fjernvarmesystemet består af ca. 170 kilometers stålrør, som ligger under New Yorks gader. Læs mere om, hvordan dampen i New York fungerer nedenfor.

Damp på gaderne i New York

Dampen i New York, som du ser stige op fra brønddækslerne, og dampen fra de orange-hvide tragte er faktisk kondensvand fra byens varme- og kølesystem. Det kan ske, når koldt vand kommer i kontakt med varme rør, eller hvis et af de underjordiske damprør lækker. Hvis det skulle ske at lække, skal der graves et hul, men kloakdækslerne giver også adgang til en del af systemet.

Grunden til, at man bruger disse “skorstene” (damptragte), er, at man vil sikre, at al trafik tydeligt kan ledes uden om dem. På den måde vil dampen ikke genere nogen, da den stiger højere op fra jorden. Desuden kan dampen, som kan være ufattelig varm, ikke sprøjte lige ind i ansigtet på nogen.

New York dampsystem - damp på gaderne i new york New York dampsystem - damp i New York

Nedkøling i New York

Dampen i New York kan også bruges til at drive store køleanlæg. Det giver aircondition og anden køling i bygninger. Især museer gør brug af dette, f.eks. MoMA og American Museum of Natural History. Det gør det ikke kun mere behageligt at gå rundt på museet, men det hjælper også med at beskytte kunst og andre udstillede genstande.

New York City dampsystem

Siden marts 1882 er New York stort set blevet opvarmet af New Yorks dampsystem. Mere end 170 kilometer stålrør løber under byens gader og forsyner næsten 1.500 bygninger med damp. Dampsystemet opvarmer flere bygninger, herunder bl.a. Empire State Building, Rockefeller Center og Grand Central Station. På disse steder opvarmes det varme vand, der kommer ud af hanerne, også ved hjælp af dampsystemet.

Hvordan fungerer NYC’s dampsystem?

Hele dampsystemet fungerer på følgende måde: Vandet kommer ind i en dampgenerator, hvor det først renses for at sikre, at der ikke kan frigives skadelige stoffer. Derefter opvarmes vandet med naturgas i en af kedlerne, indtil det når et bestemt tryk og en bestemt temperatur, typisk omkring 236 grader. Derefter distribueres det til alle bygningerne gennem rørsystemet.

Virksomheden bag systemet har siden begyndelsen været Con Edison, hvilket også er derfor de er bedre kendt som ConEd i New York.

Hvorfor er der damp i New York?

Dette har alt at gøre med New Yorks fjernvarmesystem. Læs mere her.

Er dampen i New York farlig?

Dampen i New Yorks gader er ikke skadelig, men det kan være varmt.

Kan dampen i New York også ses om sommeren?

Dampen kan også ses i New York om sommermånederne. Dette er grundet de høje temperaturer i de rør, der løber under jorden.

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev