Upper West Side i New York

Upper West Side i New York

Upper West Side i New York udgøres omtrentligt af den del af Manhattan, der ligger vest for Central Park. Det er et hyggeligt kvarter at bo i. Nogle mener, det går op til toppen af Central Park (ved 110th Street), mens andre medregner området mellem 110th og 125th Street (helt op til Harlem). Denne del rammer Broadway og 111th Street (områder hedder Morningside Heights), og selvom Columbia University dominerer kvarteret, så mærker man næsten ikke skellet mellem kvartererne.

Contents

Upper West Sides historie

Hollænderne var de første, der navngav det smukke område fra 23rd Street helt op til 124th Street. De kaldte det Bloemendaal (Bloomingdale i dag).  Her boede de rige, og der lå en række bondegårde, hvilket er svært at forestille sig den dag i dag! Man startede med at anlægge Central Park i 1853, og mange indbyggere flyttede derfor mod vest. Det gjorde, at det blev et meget tættere befolket område, og et tog mod nord og metroen kom til. I 1890 åbnede Ivy League-universitetet Columbia i Morningside Heights, hvilket gjorde kvarteret endnu mere attraktivt. Det var også på denne tid den berømte Dakota-bygning blev opført. Det var der, John Lennon boede.

Atmosfære

Upper West Side er et meget mangfoldigt kvarter med en afslappet stemning. Der bor mange jøder i området, og derfor er der mange synagoger og steder med kosher-mad (især mellem 85th og 100th Street). Der bor også mange akademikere. En del folk fra babyboomer-generationen købte i 70’erne og 80’erne store lejligheder til ret billige penge, og de er blevet hængende. Op mod 116th Street i nord bor der mange professorer og studerende fra Columbia University, som konstant bliver udvidet. Dette universitet tiltrækker mest “nørder”, mens de cool hipsters søger mod NYU.

Upper West Side i New York - Solrig eftermiddag Upper West Side i New York - Riverside Park

Seværdigheder på Upper West Side

Upper West Side er et hyggeligt og roligt område at tage på opdagelse i. Her er flere steder, der er værd at lægge vejen forbi.

River Side Park

Mange indbyggere på Upper West Sides går mod vest, når de vil i en park, frem for mod Central Park i øst. Vestpå, ud til Hudson River, ligger den lille, men meget langstrakte Riverside Park (mellem 72nd og 129th Street). Herfra er der en forrygende udsigt over Hudson River. Især ved solnedgang om sommeren er det et skønt sted at nyde udsigten og den friske brise. Parken har lagt kulisse til flere tv-serier og film, bl.a. af Woody Allen.

Columbia University

Columbia University er New Yorks eneste såkaldte Ivy League-universitet, og det er meget prestigefyldt. For de ægte nørder: Der er nobelprismodtagere, der underviser her! Det er helt sikkert værd at besøge universitetets vigtigste campus. Lad dig ikke afskrække af sikkerhedsvagterne; du kan blot gå ind på området stille og roligt. Tag subway-linje 1 til 116th Street, og følg efter den store flok studerende, så finder du det.

Lincoln Center

Lincoln Center er verdens førende center for scenekunst. Det ligger i nærheden af Midtown på det vestlige Manhattan, og det er nemt at komme til med offentlig transport. Lincoln Center byder på kulturelle events og forestillinger, og det er hjemsted for bl.a. Metropolitan Opera House, New York City Ballet, Juilliard og New York Philharmonic.

Lincoln Center strækker sig over intet mindre end 6,5 hektar, og det blev bygget i 1950’erne og 1960’erne. Den dag i dag er er der tusindvis af besøgende, der benytter sig af Lincoln Centers muligheder, herunder  guidede ture, billetter med rabat, butikker, udstillinger samt opera og ballet i verdensklasse.

Upper West Side i New York - Columbia University Upper West Side i New York - Lincoln Center

St. John the Divine

Kan du lide kirker? Der er en rigtig stor en af slagsen på 110th Street og Amsterdam Avenue på Upper West Side, hvor også hop-on-hop-off-busser stopper. Her er der flere gudstjenester hver dag, og du kan også bare kigge ind. Hvis du skulle have lyst til en bid mad, så ligger The Hungarian Pastry Shop lige skråt over for kirken. Det er formentlig New Yorks mest sympatiske kaffebar med bagværk (bageriet ved siden af har de samme ejere). Du kan nyde din mad i parken ved siden af kirken, hvis vejret tillader det. Du kan med fordel kombinere et besøg i kirken med Columbia University.

Erics tip: “Udforsk Upper West Side ved at gå ruten “Upper West Side – Harlem” vandreruten i min Eric’s New York App. På ruten kommer du forbi Columbia University, St. John, The Grand Tomb og mange andre steder. Du kan finde denne rute i appen ved at vælge ‘vandreruter.”

Mad på Upper West Side

Community er en hyggelig og moderne restaurant på Broadway, mellem 112th og 113th Street. Har du lyst til asiatisk mad? Så ligger der ved siden af Community en god koreansk restaurant, hvor du kan få et rigtig billigt måltid.

Hoteller på Manhattans Upper West Side

Der er en del hoteller på Upper West Side. Hvis du gerne vil bo i kvarteret, så er der muligheder i flere forskellige priskategorier. Hotel Beacon er et godt sted at bo, og det samme er Hotel Belleclaire. Hvis du foretrækker et ophold i en lavere prisklasse, så kan du booke et ophold på HI New York City Hostel.

Upper West Side i New York - Brownstone-huse Upper West Side New York

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev