Finde rundt i New York

Finde rundt i New York

At finde rundt i New York kan være svært i starten, men når først du forstår, hvordan gaderne er inddelt (i en gitterinddeling), så er det meget nemmere. Forestil dig et firkant, der er inddelt med lodrette og vandrette linjer. Det er nemt at finde rundt i New York, hvis du husker på et par tommelfingerregler, som gør inddelingen af gaderne i New York meget lettere at forstå.

Contents

Navigering i New York

Lad os starte med det vigtigste: systemet i Manhattans gadeinddeling. Manhattan er inddelt i tre hovedområder, nemlig Downtown, Midtown og Uptown. Downtown starter syd for Union Square, Midtown ligger nord for Union Square op til 59th Street, og Uptown er alt, der ligger nord for bunden af Central Park. Det er rart at vide, når du skal med subway. Metroen kører nemlig i to retninger: Uptown (nordpå) og Downtown (sydpå), så det gør det nemt at finde ud af, hvilken retning du skal tage toget i.

Inddeling af gader i New York

Manhattan er berømt for sit system, hvor gaderne er opdelt ud fra et gitter. Alle streets går fra øst til vest, og alle avenues går fra nord til syd. Tag f.eks. Fifth Avenue: Den løber fra Harlem i nord, langs Central Park, til Washington Square Park mod syd. 59th Street derimod ligger under Central Park og løber fra vest til øst.

Vær opmærksom på følgende, når du skal finde rundt i New York:

  • Broadway er en undtagelse i gitteropdelingen, eftersom den løber gennem hele Manhattan.
  • Syd for Houston Street (i Greenwich Village) har alle gaderne navne i stedet for numre, f.eks. Lafayette Street.
  • Nogle af avenuerne på Manhattans østside har både navne og numre, blandt andet Madison Avenue.
  • I Uptown-området på vestsiden af Manhattan har avenuerne også navne i stedet for numre, blandt andet Columbus Avenue.
  • I Harlem bruges både nummeret, som gaden har ud fra en gitterinddeling og navnet på den person, gaden er opkaldt efter. Derfor er 125th Street eksempelvist også kendt som Dr Martin Luther King Boulevard.
  • Der bruges et andet system ved gader i Brooklyn og Queens.

Husnumre i New York

I USA kommer husnummeret før navnet på gaden og ikke efter, som det normalt gør i Danmark. Derfor skrives adressen på Minskoff Theatre som 200 East 45th Street. 200 er husnummeret, og det ligger på den vestlige del af 45th Street. Fifth Avenue deler Manhattan op i en øst- og vestside. Derfor indikeres der i de fleste adresser, om der er tale om den østlige eller vestlige del af en gade. Numrene går op fra Fifth Avenue, både mod øst og vest. På østsiden hedder adresserne noget med east eller E, og på vestsiden er der west eller W med i adresserne.

Finde rundt i New York via krydsende gader

Eftersom Manhattan er kæmpestor, er det vanskeligt at vide, præcist hvor et sted er blot ud fra adressen. For at gøre livet nemmere bruger man derfor som oftest det nærmeste kryds eller gadehjørne i adressen. For eksempel: 45 Essex Street (mellem Grand Street og Hester Street). Når du fortæller en taxachauffør, hvor du skal hen til, så sig nærmeste kryds eller hjørne som eksempelvist: “42nd Street and 9th Avenue.”

Erics tip: Download min gratis app Eric’s New York, så du nemt kan finde rundt i New York. I appen finder du et kort over byen med subway-linjer, seværdigheder, offentlige toiletter og steder med gratis wi-fi. Appen kan bruges offline og har indbygget GPS, så du altid kan se, hvor du befinder dig. Desuden har du med appen altid en kort over Manhattan ved hånden

Hvad hedder gaderne i New York?

New York har gader og avenuer, som enten har numre eller navne.

Hvilken gade går gennem Manhattan?

Der er flere lange gader, der løber langs Manhattan, som f.eks. Broadway of Fifth Avenue.

Hvad hedder den mest kendte gade i New York?

Der er mange kendte gader i New York. De fleste kender naturligvis Broadway, Wall Street og Madison Avenue. Læs mere om nogle af New Yorks gader her på siden.

Hvad er centrum i New York?

Midtown er Manhattans hjerte, og her ligger Times Square.

Hvor mange gader er der i New York?

Der er flere end 214 nummererede gader i New York City, og dertil kommer gader med navne samt avenuer.

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev