Manhattan Bridge i New York

Manhattan Bridge i New York

Manhattan Bridge i New York forbinder Brooklyn med Manhattan og er en af byens seværdigheder. Den berømte bro i New York er en oplevelse værd, især hvis du gerne vil krydse den. På gåturen over Manhattan Bridge har du en skøn udsigt over Brooklyn Bridge og de omkringliggende boroughs, Manhattan og Brooklyn.

Contents

Historien bag Manhattan Bridge

Manhattan Bridge er en af New Yorks ældre broer. Dens historie går tilbage til 1901, hvor byggeriet gik i gang. Den 31. december 1909 blev den endelig åbnet, og her krydsede de første folk broen fra Brooklyn til Manhattan. Officielt blev byggeriet dog først afsluttet i 1912, da broen blev beskadiget i en brand blot et par dage efter åbningen. Broen er designet af Leon Moisseiff, der som ung mand emigrere fra Letland til USA. Designteorien, der blev brugt til at konstruere den, blev sidenhen brugt i opførelsen af Golden Gate Bridge in San Francisco og mange andre hængebroer.

Manhattan Bridge er den nyeste af de tre berømte broer, der krydser East River. Brooklyn Bridge og Williamsburg Bridge blev opført før. Af den grund fik den det uelegange navn Bridge Number 3. Et år efter byggeriet startede, blev det dog besluttet, at broen skulle bære navnet Manhattan Bridge, selvom alle tre broer forbinder Manhattan med Brooklyn.

Manhattan Bridge i New York - Skyline Manhattan Bridge i New York - Udsigt

En lille guide

Hvis du har svært ved at kende forskel på broerne, så kan denne lille huskeregel måske hjælpe dig: Tænk på bilfabrikanten BMW! Med den forkortelse kan du finde frem til, hvilken af de tre East River-broer, der kommer først, fra syd mod nord. Rækkefølgen er nemlig: Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge og Williamsburg Bridge. Hvis du alligevel får blandet broerne samme, når du står og kigger på dem, så er Manhattan Bridge lavet af stål og har en blålig kulør, og Brooklyn Bridge har beigefarvede tårne i sten.

Selvom Manhattan Bridge har mere end 100 år på bagen, så er der sket en del fornyelser de sidste årtier. I 2001 blev fodgængerovergangen på sydsiden genåbnet efter mere end 40 år. Siden 2004 har der også været en cykelsti på nordsiden. Disse og øvrige fornyelser har kostet byen New York omkring 800 millioner dollars.

Kryds Manhattan Bridge

Min første tanke da jeg så broen for første gang, var: Hvor lang er Manhattan Bridge? Hvis du spekulerer på det samme, så har jeg svaret til dig: Manhattan Bridge er præcis 2.089 meter lang! Jeg anbefaler at afsætte god tid, hvis du gerne vil krydse broen. Det er ikke en gåtur, der kan klares på 10 minutter.

Der er ofte en del larm på broen, da der er meget trafik. Øverst er der flere baner til biler, og den nederste del er primært forbeholdt subway-tog. Subway-linjerne Q, N, D og B krydser East River via broen. Som fodgænger deler du det nederste af Manhattan Bridge med subway-togene. Der er selvfølgelig et separat område til fodgængere, og her er der også en bedre udsigt fra. Broen gynger lidt, når et tog kører forbi, men du vænner dig til det.

Gåtur på Manhattan Bridge

Hvis du gerne vil tage en gåtur på Manhattan Bridge, så vil jeg råde dig til at starte i Brooklyn. Hvorfor skal du først tage med subway til Brooklyn for at krydse broen? Det er der en rigtig god grund til: Gåturen på Manhattan Bridge er meget flottere, når du har udsigten til Manhattans skyline foran dig. Hvis du går mod Brooklyn, så skal du hele tiden vende dig om for at nyde den udsigt. Jeg anbefaler at bruge dit MetroCard til at tage med subway til York Street og derfra gå mod syd ad Jay Street. På højre side finder du Manhattan Bridges gangbro. Trapperne op til gangbroen er ikke til at overse.

Udsigt fra Manhattan Bridge

Hvad kan man lave på Manhattan Bridge, og hvad gør broen speciel? Der er svaret ganske simpelt: Udsigten gør det til en særlig oplevelse at krydse Manhattan Bridge. Modsat hvis du krydser broen i bil eller med subway, så har du som fodgænger en ganske særlig panoramaudsigt foran dig.

Fra Manhattan Bridge har du en flot udsigt til Downtown Manhattans skyline og Brooklyn Bridge. Det er et godt sted at tage billeder, da du kan fange skylinen med One World Observatory og begge Brooklyn Bridges tårne i ét og samme billede. På Brooklyn-siden ser du bl.a. Empire Fulton Ferry Park og Main Street Park. Endnu et højdepunkt er den unikke udsigt til Jane’s Carousel, som tager sig særligt flot ud fra denne vinkel. Solnedgangen set fra Manhattan Bridge er i sig selv en oplevelse. Besøger du broen ved denne tid, kan du se solens stråler bade Financial District i gyldent lys.

Manhattan Bridge i New York - Solopgang Manhattan Bridge i New York - Udsigt fra broen

Manhattan Bridge vs. Brooklyn Bridge

Manhattan Bridge bliver tit overskygget af sin “storesøster” Brooklyn Bridge. Det er faktisk langt de fleste turister i New York, der har Brooklyn Bridge som førstevalg. Men hvad er egentlig forskellen på Brooklyn Bridge og Manhattan Bridge? Begge New York-broerne krydser East River, den ene kan ses fra den anden, og begge forbinder de Manhattan med bydelen Brooklyn.

Ligesom ved Brooklyn Bridge er der gratis adgang til Manhattan Bridge. Manhattan Bridge er længere end Brooklyn Bridge, men kun med ca. 256 meter. Derfor er gåturen ikke meget længere. Der er ikke tog på Brooklyn Bridge, så det gør gåturen over den lidt mere stille. Hvis du er interesseret i New Yorks subway, så bør du dog lægge vejen forbi Manhattan Bridge.

Overordnet set kan man sige, at hovedforskellen består i, at Brooklyn Bridge er den mest berømte af de to broer. Brooklyn Bridge var den længste bro i verden, da den blev bygget, og derfor fik den hurtig en ikonisk status blandt newyorkere. I film og tv-serier bruges den også ofte som et vartegn i New York, hvilket yderligere har cementeret dens status.

Brooklyn Bridge eller Manhattan Bridge – hvilken er bedst?

Når du skal på sightseeing i New York, er det godt at have i hvert fald den ene af New Yorks to berømte Manhattan-broer med på to do-listen. Men hvilken af de to broer skal du lægge vejen forbi? Der er ikke nogen bro fra Manhattan, der er “bedst”, og der er i det hele taget mange broer rundt om på Manhattan.

Brooklyn Bridge er ganske vist den mest berømte bro. Det betyder dog også, at du kommer til at dele den smalle fodgængersti med mange andre turister. Desuden er der en cykelsti lige ved siden af, som gør pladsen endnu mere begrænset, og det betyder også, du skal se dig godt for. Af den grund styrer de fleste newyorkere udenom Brooklyn Bridge i højsæsonen.

Fra Brooklyn Bridge har du udsigt til Empire State Building, Chrysler Building og resten af skylinen. Dog er der et vartegn, der mangler fra dit panoramablik: Brooklyn Bridge selv. Den store fordel ved at krydse Manhattan Bridge er, at du derfra har udsigt over skylinen sammen med Brooklyn Bridge. Dertil kommer en god udsigt til South Street Seaport og Chinatown. Desuden er Manhattan Bridge bredere, og dermed er der mere plads at bevæge sig på. Der er også langt færre fodgængere end på Brooklyn Bridge, så det er ikke så turistet en bro. Jeg vil derfor foreslå dig at vælge Manhattan Bridge, hvis du gerne vil gøre som newyorkerne.

Du skal derfor ikke spørge dig selv, om du skal krydse Brooklyn Bridge eller Manhattan Bridge, men nærmere hvad du gerne vil se, og hvilken oplevelse du er ude efter. Hvis du har tiden og energien til det, så kan du selvfølgelig også aflægge begge broer et visit, og så kan du jo også selv sammenligne dem.

Manhattan Bridge i New York - Med Empire State Building Manhattan Bridge i New York - Udsigt om aftenen

DUMBO

Brooklyn Bridge er måske nok kendt som New Yorks vartegn, men Manhattan Bridge er berømt fra en særlig vinkel. Du genkender den muligvis fra en scene i filmen “Once upon a time in America”. Fra Washington Street i kvarteret DUMBO i Brooklyn kan du fra et bestemt perspektiv se Empire State Building indrammet af broen. Det perfekte sted at tage billeder!

Hvis du spekulerer på, hvorvidt kvarteret DUMBO har noget med at gøre med Disney-elefanten af samme navn, så må jeg desværre skuffe dig. Kvarteret har fået sit navn pga. placeringen under Manhattan Bridge. DUMBO er en nemlig en forkortelse for Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Har du planer om at krydse broen, så bør du bestemt sætte tid af til at udforske kvarteret, Manhattan Bridge Archway og den flotte udsigt til Empire State Building.

Hjalp denne artikel? Anbefal den ved at give mig en bedømmelse:

Ved at fortsætte med at bruge dette website giver du samtykke til brug af cookies og privatlivspolitikken. Find ud af mere her.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev